Wednesday 13 August 2014

Kuetiau atau Kueh teaw Kungfu?

Assalamualaikum :)



Nah belanja satu dulu :)

Kita orang Melayu pun failed dalam memurnikan penggunaan Bahasa Melayu kan? Lagi-lagi budak zaman sekarang ni..Baik bercakap atau menulis. 'kau' jadi kaw', 'tidur' jadi 'tidoww', 'je' jadi 'jewp'. Itu yang Ayu selalu perhatikan. Ishh! kalau adik Ayu yang cakap macam ni, memang dah kena, geli kot! serious geli! Nak muntah rasa!

Tetiba. hahaha. Itu entry je baru.  Sebab tajuk entry Ayu ada kena mengena dengan penggunaan bahasa yang betul.  Ayu ada la buat research (laaa sangatttttttttt) pasal ejaan sebenar kuetiau or kueh tiaw or kueh teaw or whatever ejaan or sebutan nya dekat laman web Dewan Bahasa dan Pustaka ni :

kuetiau (1) : sejenis makanan berwarna putih yang lembut dan berkeping-keping (dibuat daripada tepung beras) - Kamus Pelajar Edisi Kedua

kuetiau (2) : sejenis makanan yang dibuat daripada tepung beras (dimasak atau digoreng seperti mi) - Kamus Dewan Edisi keempat

Jadi, penggunaan ejaan kuehteaw atau kuihtiaw atau kuehtiaw adalah SALAH sama sekali. Yang sebetulnya adalah kuetiau. Kuetiau. Kuetiau. Kuetiau. Okey? Paham? 

Tapi Ayu sebenarnya nak share resepi kuetiau since ada yang minta dekat Instagram dan Facebook. Yela, semalam kan Ayu masak untuk berbuka puasa hehe. Resepi ni Ayu minta dengan kawan yang kebetulan share gambar makanan tu dalam instagram dia. Terliur tauu tengok nampak sedap sangat! Dah la tengah puasa! Mari sini Ayu share resepi dia. Boleh makan untuk 1-2 orang.

Bahan Bahan :

  • 100g kuetiau (celur dalam 5 minit)
  • sebiji telur
  • Sedikit kicap cair
  • Sedikit sayur - sawi, carrot, jagung kecil, tomato
  • Seekor sotong
  • 4 ekor udang 
  • Sebiji bawang putih (diketuk)
  • 5 biji cili padi (diketuk)
  • Sedikit sos tiram
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk/kiub pati ayam (tak ada pun tak apa)
  • Sedikit tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
  • Minyak masak
  • Sedikit air







Cara memasak :

1.Pecahkan telur dalam mangkuk dan pukul sedikit kembang
2.Masukkan kuetiau


3.Masukkan kicap

4.Goreng (macam telur dadar la lebih kurang) dan ketepikan



5.Untuk Kuah, panaskan minyak
6.Tumis bawang putih dan cili padi


7.Masukkan sos tiram dan sedikit air



8.Masukkan udang dan sotong

9.Masukkan bancuhan tepung jagung


10.Masukkan sayur-sayuran

11. Masukkan garam dan serbuk pati ayam
12. Tuang kuah ke atas kuetiau yang digoreng tadi
13.Taburkan bawang goreng
14. Ok, siap untuk dimakan, selamat mencuba! 



 Till then, Ayu xoxo!


















4 comments:

  1. tak kisah la janji sebutan dia sama.. kuehteow.. haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane boleh, bahasa melambangkan bangsa! kena sebut dan eja betul huhuhu

      Delete
  2. kotiaw.. haha asalkan sebutnya sama & rasanya sedap kannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walau sebutan sama, kita kena tahu juga ejaan yang sebenar kan hehe dan rasa dia mmg sedap..kena cuba tauu hehe!

      Delete